teisipäev, 20. aprill 2010

Malawis kohalike piiramisr6ngas


Mzuzu linnas saime l6puks oma viisad ka k2tte. Kogu see asjaajamine v6ttis kohalikel ikka tublisti aega ja paberi m22rimist. Siiski olime peale 50 USA dollari maksmist legaalselt riiki lubatud, tingimusel et siit 7 p2eva jooksul jalga laseme. 6nneks v6i kahjuks sellega muret pole, sest juba homme kimame l2bi Mosambiigi Zimbabwe poole. Ega sellest Malawi elust suurt midagi r22kida pole, kuna meie nn vangla-buss vurab kiiresti punktist A punkti B ning meid vaeseid turiste veetakse yhest myygiletist teise, v6i yhest k2mpingust j2rgmisesse. Nii saame Malawist anda vaid p6gusa k6rvalseisja ylevaate.

Paari viimase p2eva jooksul oleme kohtunud mitmete kohalikega, kahjuks enamik neist yritab sulle midagi p2he m22rida. Iga tarastatud telklaagri ukse taga on kohalike armee, nende hulgas naised, kes pakuvad pesupesemise teenust, lapsed, kes sirutavad oma k2e ette ja nuruvad raha, pliiatseid v6i vihikuid. Mehed, kelle hulgas tegelased nagu Mel Gibson, Stan the Man, Sugar and Spice, Mister Fantastic jt, aga tegelevad peamise myygit88ga. Nii on yles seatud myygiletid igasuguste puidust nikerduste ja erinevate maalingutega, pakutakse teenuseid kalastamisest kylaelu tutvustavate jalutusk2ikudeni. Sul piisab vaid telklaagri uksest v2lja minna ning oma soov esitada ning juba juhatatakse sind mingi onni poole, kus siis k6ik meistriteosed sulle nina ette laotatakse ning kauplema hakatakse. Kui sellest ysna pealetykkivast armeest 6nnestub l6puks l2bi murda ning ymbruskonda avastama minna, satud ikkagi kuidagi inimeste otsa, kes sulle oma aadressi pakuvad ning endale igasugu asju saata paluvad. Meil oli v6imalus ka kohalikus koolis direktorikabinetis puutoolil istuda ning kuulata, kuidas seal kylakoolis 6ppet66 k2ib. Selle huvitava jutu l6puks 6nnestus direktoril laua alt ka annetuste kast meie ette t6sta ning mainida, et orbudele oleks vaja igasuguseid koolitarvikuid.

Siiski paistab kohalike myygit66 vilja kandvat, sest meie veok on kohalike k2sit66st pungil. Nii on k6ik kohad t2is erinevaid toole, laudu, lampe, kausse jne, mida j6udu m88da ka juba kodude poole saadetakse, et ise ikka veokisse 2ra mahuks. Samas tuleb t6deda, et siin Lilongwes enam myygit88ga suurt ei tegeleta, pigem ollakse keskendunud suveniiride pakkimisele. Seega v6ib nentida, et systeem t88tab siin h2sti kui s6ita suunal Nairobist Kaplinna.

Lisaks kogu sellele jamale oleme viimaste p2evade jooksul ka vardas siga keerutanud, v6rkkiiges lebotanud, rannas passinud, kohalike laste k2est tantsusamme 6ppinud ning kostyymipeol lolli m2nginud. Aga nyyd apteeki ja Malawi j2rve surmabakterile vastumyrki otsima…

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar