neljapäev, 29. aprill 2010

olukorrast Zimbabwes


Zimbabwes on peenarahaks igasugu erinevad seebimaitselised n2tsukommid. Asi siis selles, et kogu arveldamine k2ib siin nyyd peaasjalikult USA dollarites, samas pole aga poodides vahetusraha olemas. Selle asemel pakutakse sulle sentide asemel kas poe krediiti, L6una-Aafrika rande v6i hoopis heleroosasid, rohelisi v6i kollaseid n2tsukaid, mis peale kaht n2rimiskorda oma maitse kaotavad ning kivik6vaks muutuvad. Siiski on kohalike zimbabwelaste s6nul olukord tublisti paranenud, sest isegi veel m6ned kuud tagasi polnud v6imalik pangaautomaadist dollareid saada.

L2bi Zimbabwe s6ites on n2ha mahaj22nud ning r22mas farme, linnat2navad, mis kunagi olid olnud yhed puhtamad Aafrikas, on auklikud ning prygi t2is. Pealinna Harare t2navatelt on likvideeritud k6ik t2navakaupmehed ning nende v2ljapanekud. V6itlus poliitiliste oponentidega ning valgete farmeritega ehk Mugabe s6nul r2paste kolonistide ning r88vlitega on olnud pidev ning verine. Valgetelt farmeritelt, kes enne Mugabe “reforme” omasid enamuse parimast maast, v6eti nende omandused v2gisi k2est ilma igasuguse kompensatsiooonita ning sunniti riigist lahkuma v6i enamuspartei v2givalla all kannatama.

Oma esimese öö Zimbabwes veetsime Hararest 30 km kaugusel olevas v66rastemajas, kus L6una-Aafrika p2ritolu valgete perekond on aastaid turismiga tefelenud ning lindude parki pidanud. Tulenevalt ebastabiilsest olukorrast riigis on paljud firmad, kes korraldavad tuure l2bi Ida-ja L6una-Aafrika loobunud Zimbabwest l2bis6idust, nii ongi turism tohutult kannatanud. Ka meie esimene peatuspaik oli vana ja v2sinud, samas aga omanikud tohutult t2nulikud Oasise reisifirmale, kes pole loobunud Zimbabwe kylastusest isegi nendel rasketel aegadel. Samas ei ole ka kohalikud heitnud meelt ning loodavad muutustele paremuse suunas. Siiski on ausal teel raha teenimine sellises riigis hetkel raske ettev6tmine ning paljud tegelevad illegaalse 2riga. Nii pidavat yheks tulutoovamaks ettev6tmiseks olema sigarite smuugeldamine L6una-Aafrikasse, millega n2dalas 1,5 miljonit LAV randi teenitakse. Niisama linna peal ringi k6ndides on n2ha viimase malli s6iduautosid ning kalleid maastureid, mida lojaalsed v6imulolijate toetajad endale kergelt lubada saavad, sest kunagised suurettev6tted, farmid, kaevandused ning enamus aastakymneid valgete farmerite k2es olnud maid on jagatud v6imuladviku vahel. Tavainimesed elavad aga vaesuses ning n2ljas, sest paljudel suurfarmide ylev6tjatel puudub kompetents ning kogemus asju juhtida ning farmi pidada. Nii on lastud viljakal maal raisku minna.

Ka meie endi tuurigrupi yks liige on Zimbabwe p2ritolu, kes siit 10 aasta eest lahkus, kui valgetest v2givaldselt lahti yritati saada. Nii p6genes ta ise Inglismaale ning ylej22nud perekond Uus-Meremaale. Zimbawesse alles j22nud valgetele on selline k2itumine aga reetlikuse ehe n2ide ning meie reisikaaslane sai selle eest yhel 6htul ka vastu molli.

Meie teiseks telklaagriks oli Antelope Park, kus kasvatakse ning valmistatakse l6visid ette vabasse loodusesse saatmiseks. Viimaste p2evade jooksul on olnud v6imalus m2ngida l6vikutsikatega, n2ha neid s88stmas selja tagant kassile kallale, mille peale too v88diline k6uts koha pealt meetri k6rgusele hyppas ning jooksu pistis. Tiheda v6re tagant saime n2ha ka paar p2eva n2ljas hoitud l6vide toitmist. Meist poole meetri kaugusele oli pandud haisev korjus ning saja meetri kaugusel oli mörisev seitsmepealine l6vide kari, kes v2rava avades kohale tormas ning hambad lihasse l6i. Isegi tara tagant vaadates oli piisavlt k6he tunne, eriti siis kui kaks v6itlushimulikku l6vi yhte tykki hambad l6id ja m6lemad seda endale himustasid. M6lemad l6vid viskusid lihak2ntsakele peale ning hoidsid sellest kinni yksteise peale urisedes ning vahtu suust v2lja ajades.

Hetkel aga Bulawayos, kus arveldamine k2ib juba LAV randides. Nyyd yritame endale kuskilt l6unat hankida ja kuskilt rahaautomaadist mingit valuutat v2lja peilida, aga ega see ka eriti kerge sa olema, sest poelettidel laiutab tyhjus ja automaadid on rahast tyhjad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar